nav-left cat-right
cat-right

Selge bolig

Viktig når du skal selge bolig

familie2Å selge bolig har mange aspekter, ikke minst følelsesmessige aspekter både for deg som selger og for kjøperen av boligen. Den boligen du har bodd i alle år er det snart en ny eier til. Det er kanskje en ny familie som ser på akkurat din bolig som sin drømmebolig. La de nye eierne få de samme gledene i sin nye bolig som du har hatt i din bolig.

De fleste som skal selge en bolig vet ikke så mye om boligsalg. Rett og slett fordi de fleste selger ikke så mange boliger i løpet av sitt liv. Kanskje to eller tre boliger er alt de selger. Derfor vet man ikke mye om boligsalg. Det som er verdt å vite om boligsalg er at boligsalg er regulert gjennom loven, Avhendingsloven. Eller som den heter blant proffene: Lov om avhending av fast eigedom.

Som selger har du opplysningsplikt overfor kjøper. Opplysningsplikten din kan du lese om på denne siden.

Tilstandrapport eller verditakst?

En gammeldags verditakst sier i realiteten ingen verdens ting om boligens tilstand. En såkalt låne og verditakst er kun en visuell befaring av overflater. Den inneholder ofte juridiske forbehold om det som takstmannen ikke har undersøkt. Det kan for eksempel stå «Taket er undersøkt fra bakkenivå», eller «krypekjelleren er ikke undersøkt grunnet blazer». I tillegg antyder den en markedspris. Fra 1.1.2015 anbefaler bransjen en tilstandsrapport som standard ved omsetning av bolig.

Husk at en tilstandsrapport ikke er bedre enn det svakeste leddet. Dersom takstmannen ikke har byggfaglig kompetanse, så hjelper det ikke med en avansert tilstandsrapport. Uansett hvor mange sertifiseringer takstmannen har. En avansert tilstandsrapport vil aldri kunne kompensere for en udugelig takstmann.

En Eierskifterapport™ som er utført av en byggmester er en enkel og grei rapport som er lett å lese, og ikke minst lett å få et totalt bilde av boligen. Allerede på første side av rapporten er det avbildet fem fargekoder som forteller alt om boligen. Les forøvrig mer om Eierskifterapport™ på denne siden. Når du selger boligen med en Eierskifterapport™, så vet du med sikkerhet at det er en bygningskyndig takstmann som har utført rapporten. Det er en byggmester som er videreutdannet i teknisk tilstandsanalyse ved omsetning av bolig ved Mesterskolen.